Vydat či nevydat Svobodu?

Devatenáct třicet šest. Sedím ve druhé řadě sněmovny a sleduji debatu, zda vydat nebo nevydat bývalého primátora Bohuslava Svobodu k trestnímu stíhání. Co, sleduji. Právě jsem domluvil.  

V čem je spor?

Všichni se shodují, že je velmi nepravděpodobné, že Svoboda se dopustil zločinu, když zvedl ruku pro prodloužení zakázky podporující opencard pro Prahu. Ba dokonce se zdá, že obvinění je absurdní. Svoboda a další radní, kteří jsou obviněni, jednali veřejně, zvedli ruku na základě informací, které dostali. Představa, že se spikli, nepůsobí jako omyl, ale jako absurdita.

Dokonce se nezdá být nemožné, že je to jakási pomsta za to, že Svoboda začal odkrývat zlodějské smlouvy a vztahy v pražském dopravním podniku.

Jedni, jako Jeroným Tejc nebo Martin Polčák říkají: Nevydávejme ho. Koneckonců, když ho bude chtít policie stíhat, bude moci po tom, až skoční jeho poslancování. Svoboda sám vystoupil mužně, hájil se, ale rozumí tomu, že bude vydán.

Proč já si myslím, že by vydán být měl, ačkoli je podle všeho nevinen?

Proč má být stíhán Svoboda, když se Gross směje s Floridy, Janoušek pořád ení před soudem a Rittig? Ten se asi směje pořád. Nemluvě o bývalém primátorovi Bémovi, který opencard opravdu spískal.

Důvod proč Svobodu vydat je jednoduchý.

Sněmovna by takto vůbec neměla rozhodovat.

Bohužel v naší zemi platí, s nadsázkou, že můžete jít k soudu žalovat souseda za to, že vám ukradl slepici a můžete se vrátit oběšený, protože soudce neví, že byl rozsudek smrti zrušen. Zdlouhavá vyšetřovací mašinérie může postihnout nevinné lidi a jejich život je v troskách. Příkladem je dnešní hvězda ANO Věra Jourová, která byla nespravedlivě vězněna v vazbě.

Problematická obvinění hrozí stovkám zastupitelů.

Jenže proč by měl mít poslanec privilegium, proč by měl mít život méně černý, než ostatní lidé?

Případ Bohuslava Svobody, případ Věry Jourové ale i stovky případů zbytečně a hloupě stíhaných lidí mají být mementem pro poslance, ministryni spravedlnosti a ministra vnitra, aby zjednali nápravu.

Aby „imunitu“ proti nesmyslným obviněním a zbytečnému popotahování měli všichni, nejenom poslanci a senátoři.

 

Autor: martin komárek | úterý 4.2.2014 20:10 | karma článku: 15,49 | přečteno: 641x