Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Sice docela hloupý nekorespondující nadpis ... nicméně základ blogu jsem pochopil a souhlasím :)

0 0
možnosti
TH

Nadpis je opravdu blbý. Asi to autor má v sobě ještě z doby, kdy pracoval jako bulvární novinář, toho se asi nejde jen tak zbavit :-)

4 0
možnosti
AJ

lepsi by bylo danove zvyhodnit rodice deti, tedy ty co pracuji. Dale zjednodusit administrativni labyrint, ktery brani nekterym lidem zalozit vlastni skolku .... .

Tyhle zakony, kde naridim ze tyhkle deti maji pravo na skolku, ale zaroven ty skolky nemam ... . To je ten spravny kocourkov. Teda pracovat pro agenta Babise, to musi byt silny zakudek, ale on flicek v PS neni k za´hozeni ..., ze

1 0
možnosti
RC

Ve skolce je treba predepsano WC odpovidajici velikosti ditete. Takze uprava existujicich prostor znamena kompletne prekopat socialni zarizeni. Ptam se: maji ty deti doma wc male, nebo pro dospele??

6 0
možnosti
AP

Moje 2 a 3/4 leté děti umí na normálním záchodě a samy ;-)

1 0
možnosti

J88a97n 46Č11e71k14a92l

27. 3. 2014 9:03

Nějak jsem nepochopil, co chtěl básník říci. Jsou tedy dobré/špatné státní školky, soukromé školky, hlídací skupiny, nebo je to jen PR pro současnou Sněmovnu?

1 0
možnosti
AJ

PR pro ANO, viz ten konec, kde tvrdi, ze za nich se sice kecaji nesmysly ale vysledek je SUPER ;-D

2 0
možnosti
JP

Nebojte se, žádné školky se stavět nemusí. Ten tzv. baby-boom v letech 2005 - 2010 byl způsoben tím, že se porodnost posunula do vyšších věkových skupin. Jen pro srovnání: zatímco nejvíce dětí v tomto baby-boomu se narodilo v r. 2008 (119.570 dětí), tak třeba v r. 1989 se narodilo 128.356 a v r. 1990 dokonce 130.564 dětí, to je o nějakých 10.000 dětí víc! Školkou procházelo cca 95% populace, nechodily do ní pouze ty děti, které měly doma mladšího sourozence, protože matka s ním byla na mateřské. A ještě se sluší dodat, že před r. 1989 byly ženy s dětmi do věku 3 let doma zadarmo, protože mateřská trvala jen 1 rok. A taky to tenkrát musely rodiny zvládnout. ¨

Co se týče dětských skupin: jsem zásadně proti. Zatímco ve školce musejí být splněna dost přísná hygienická nařízení, musejí to být toalety, uzpůsobené výšce dětí, školka musí mít patřičný počet dříve středo-, dnes už vysokoškolsky vzdělaných učitelek, dětské skupiny toto mít nemusí. Co se stane, když žena v dětské skupině onemocní? Nebo jí třeba onemocní dítě? Školka má pro podobné případy zástup, žena v dětské skupině ne. To pošle ty děti domů? Jak se budou děti stravovat? To jim dá jídlo, které donesli rodiče z domova? Kde ho bude skladovat, aby bylo nezávadné? V čem ho ohřeje? Kdo bude hlídat děti, zatímco jim bude připravovat stravu? Položil si pan poslanec taky tyto otázky nebo jen plácá do větru?

2 6
možnosti
TH

To co Vy vidíte jako výhodu školek, já vidím jako problém, který je do určité míry i příčinou toho, že se obce do zřizování školek nehrnou.

1. Doma nemáme toaletu přizpůsobenou výšce dětí a nikomu to nevadí. Ani dětem.

2. Hygienické normy v domácnosti naštěstí nikdo moc nesleduje. Ve skupině by neměly být horší než doma. Extrémy by měly být samozřejmě vyloučeny.

3. V řadě zemí si děti do školky nosí jídlo z domu. Není to ideální, ale jde to. U nás existují např. tzv. lesní školky, nevím jak to přesně mají s jídlem, ale pochybuji, že mají vlastní kuchyň a jídelnu. Přesto fungují - (asi většinou dobře, protože je o ně zájem).

4. Vzdělání určitě neškodí, ale pokud je ve skupině 10 dětí, je to něco jiného, než když je jich ve školce 30. Většina maminek taky nemá pedagogické vzdělání a myslím, že dítě ve skupině ostatních dětí může mít víc podnětů než samo doma s otrávenou matkou.

Podle vás stávající stav není problém, protože baby boom skončí a bude klid. Podle mě dostupnost školek je jedním z faktorů, které ovlivňují rozhodnutí rodičů mít děti. Dnes se dětí rodí málo. Průměr je dost pod 2,0 na jednu ženu. To asi není dobré, ne?

9 0
možnosti
LM

ano je to na bliti .. misto toho aby ty umisteni do soukrome zaplatil stat, tak se bude handrkovat, jestli stavet nebo nestavet. Docasne placeni soukromych je dynamicke reseni problemu. Ale resenim je taky nechat manzelku doma na statni utraty na podpore... vysledek je pro spolecnost vi minusovy ...

0 0
možnosti
AJ

proc by mel platit stat umisteni deto do SOUKROME skolky ?????

0 0
možnosti
TH

Obecně je to jen část problému, jak se veřejná správa staví k podpoře rodin s dětmi, kterou se všichni ohání hlavně před volbami.

Nejde jen o to, že rodiče chtějí a potřebují pracovat, aby měli na živobytí, a proto potřebují školky pro své děti. (Bohužel pro většinu rodin platí, že práce jednoho z rodičů na solidní příjem nestačí - nebo přinejmenším nestačí na takový příjem, aby zajistil životní úroveň požadovanou tlakem společnosti a médií). Ale především jde o to, že my všichni potřebujeme, aby bylo dětí víc. A současný stav tomu věru nenahrává.

Proto by lepší podmínky pro rodiny s dětmi měly být pro společnost prioritou. V praxi to však vypadá spíš tak, že pro město je výhodnější postavit drahé (protože spoustou pravidel spoutané) dětské hřiště - za peníze EU, které pak už potřebuje relativně malé náklady na údržbu, než zřídit školku, zajistit personál a platit provoz.

Asi se většina radních, politiků a úředníků domnívá (nejspíš oprávněně), že ti šílenci, co se rozhodnou mít děti, jsou dostatečně zarputilí a schopní, aby se životem nějak protloukli i bez jejich podpory.

Tak snad je tento zákon blýskáním na lepší časy. Ale zatím je to jen jedna kapka...

3 0
možnosti
MI

Tak tohle se mi líbí, jen tak dál, pane Komárku. 'Insider' informace přímo od zdroje jsou potřeba, ať víme co se tam vlastně děje. A bude to smutné čtení jak tento příspěvek napovídá ..už není pochyb že valná většina osazenstva jsou idioti kteří prakticky nemají vytyčeny žádné cíle kterých chtějí dosáhnout (viz. článek), oni tam prostě jen 'jsou' ... A důležité - a plácají.

2 0
možnosti
Foto

Tak náš stát je přehnaně pečující a to je ten problém. Ve školství je takových předpisů, že v podstatě nejde s dětmi vyjít ani na zahradu v bezpečí, pořád jste pod kriminálem  a tím pádem náklady na školky  jsou vysoké. Je obtížné řešít baby boom , protože než by se potřebné školky postavili , tak už jsou tyto děti pomalu na gymnáziu . Jako řešení bych viděla předškolky u běžných základek, jenže to zase naráží na normy a ty předpisy. Zas si dovedu představit, že by se v nějaké té hlídací školce stal těžký úraz. který by se třeba nestal v normální školce a zase by lidi řvali, že chtějí aby stát garantoval bezpečnost dětí. je to opravdu těžké

3 0
možnosti
JK

Nezdá se mi, že by bylo řešení tak obtížné.  Počet narozených  je znám, školka bude potřeba za 3 roky a stavba se dá zvládnout za rok. Ona to nemusí být zděná budova, spíše lehká montovaná stavba, která se dá za pát let přizpůsobit podle nových požadavků třeba na družinu, nové třídy, atd.

0 0
možnosti
EH

E94d81a 50H93a19n53s

27. 3. 2014 0:04

Taky tomu nerozumím, jak je možné, že za Husáka byl dětskej boom jako blázen a ten stát to nějak uměl ukočírovat. Dneska všichni ti Klausové, Bémové, Kalouskové strkající před sebou mimoně pana Karla to dotáhli tam, že mladý rodiny a jděte se do těch školek podívat...jsou postavený před problém platit 10tisíc za privátní školku, nikoho nic nezajímá. I Babiš hlásil, jak mu Němci v pekárně řekli, že musí okamžitě založit místnost pro děti a dostane na to i nějakou dotaci. Ale ten stát v Německu to řeší, když mají problém a ne jako pan Kalousek, že to nějak dopadne, hlavně že se ututlalo těch 12 mld. ve Švajcu a lidi ho s panem Karlem pořád volí. Když mají něco předvést, tak to né, to je důležitější štvát proti sobě lidi na Majdanu, na občany v ČR se vykašlou.

3 1
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5237x
Druhdy novinář, komentátor MF DNES, spisovatel, glosátor a humorista, nyní poslanec za hnutí ANO.

Seznam rubrik