Spása lustráta Babiše skrze Zemana nebo rekonstrukce státu?

Jeden opoziční politik, nevím už který, ale významný není, se rozhorlil: služební zákon? To je lex Babiš. Má umožnit Andreji Babišovi, který se soudí o to, že nebyl vědomým agentem StB, aby vkročil do vlády hlavním vchodem. Co slovo, to lež.

Tak za prvé: služební zákon neruší platnost lustračního zákona.

Za druhé: I když bude schválen v prvním čtení, bude se na něm pracovat a v platnost vstoupí až za několik měsíců.

Za třetí: Pokud opravdu Babiš podléhá lustračnímu zákonu, prezident ho jeho jmenováním poruší.

Za čtvrté: Kdyby Babiš opravdu podléhal lustračnímu zákonu, jistě by po čase jeho funkci zrušil ústavní soud a vláda by padla.

Mohli bychom v paradoxech pokračovat, ale raději spěchejme k vysvětlení. Miloši Zemanovi se moc po volbách scvrkla. Nejenže nevládne pomocí milců v ČSSD a nohsledů ze Zemanovců. Premiérem musel jmenovat svého nepřítele Sobotku. A v Babišovi se mu zrodil skutečný protihráč, který má stejnou ne-li větší osobnostní sílu než Zeman. A co hůř, prezident bude muset „spolknout ropuchu“. Bude muset jmenovat Sobotkovu vládu, ve které jsou sociální demokraté, kteří proti němu spáchali komplot a které on nemá rád.

To, že si svůj ústup poněkud osladí aspoň zdáním, že klade sněmovně podmínky, je to jediné, co může udělat.

Sněmovna nemusela tento diktát přijmout a nic by se nezměnilo, jen by měl Zeman větší chandru.

Proč jsem tedy i já podepsal žádost o svolání mimořádné schůze?

Dva důvody.

První: Proč neudělat Miloši Zemanovi aspoň trochu radost, když si ji poslední dobou neužije? I když ho nemusíte mít rádi, je to řádně zvolený prezident a svedl o tu funkci úctyhodný boj.

Druhý důvod je mnohem podstatnější: Služební zákon a další zákony rekonstrukce státu, které sněmovna schvaluje ve středu, jsou jedny z nejpodstatnějších zákonů, které si lidi přáli a já jsem osobně sliboval voličům na liberecku, že udělám všechno, aby byly prosazeny co nejdřív.

A Zemanova touha uchovat si tvář k tomu pomáhá.

Oč jde?

Služební zákon sice neřeší Babišův lustrák, ale konečně by měl zabránit tomu, že ministři a náměstci a šéfové vůbec si vodí na úřady přátele a přátele přátel a bezuzdně loupí místo aby sloužili lidem. Měl by vyřešit možná ještě důležitější věc: aby úředníci byli kompetentnější. Vláda se teď například pochlubila, že nám díky jejímu „úsilí“, unikne jen dvanáct miliard z evropských fondů. Dvanáct miliard! Těch které zoufale chybí školství a zdravotnictví. Díky neschopnosti jsou fuč.

Kritici služebního zákona ale mají v jednom pravdu. Sociálně demokratický návrh bude potřeba opravit. Ale proč ne, sněmovna na to má několik měsíců. Odborné týmy už pracují, aby vylepšily zákon, který ležel ve sněmovně dvanáct let, protože se minulým politikům nehodil.

Vedle něj ale půjdou k hlasování zákony, které jsou stejně důležité, byť nepřitahují pozornost médií. Však média znám :-). Zajímá je konflikt a boj. Na těchto zákonech se ale asi shodneme všichni.

Všechny veřejné smlouvy na internetu.

Zákaz takzvaných přílepků, které zaplevelují zákoník a díky kterým si někteří poslanci a jejich „sponzoři“ přicházeli na slušné peníze.

Zvýšení pravomoci nejvyššího kontrolního úřadu.

Nejen hnutí Rekonstrukce státu, které tyto zákony doporučilo, ale troufám si tvrdit, že sto procent normálních lidí se shodne na tom, že jsou to správné zákony, které omezují možnost korupce.

Pokud je urychlí to, že sněmovna malinko ustoupí prezidentovi, není to dobře?

Já vím.

Je.  

Autor: martin komárek | pondělí 20.1.2014 21:30 | karma článku: 18,18 | přečteno: 1329x