Diskuse

Rušit nebo nerušit lustrační zákon? S Babišem to nesouvisí

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

R^karma

Ne vždy s Vámi souhlasím, ale teď musím. Ale kdy myslíte bude ta pravá chvíle zákon zrušit a kdo by to měl navrhnout? Já bych ho zrušil hned

,

0 2
možnosti
ZK

Z83d13e38n25a 70K19o41č64í

9. 2. 2014 14:44

Já bych jej nerušila, ale vůbec nechápu jak je možné že ti, kteří skutečně udávali - znám osobně nejméně 5 osob, které byly v těsném kontaktu s bezpečností a donášeli na nás informace - tam nejsou vůbec zaznamenáni. Jednoho jsem našla v Cibulkových seznamech, jako agenta a tajného spolupracovníka, ale v další a později zpracovávané oficiální evidenci už žádný z nich nefiguruje!!!!

0 0
možnosti
Foto

V letech, kdy Babiš "komunikoval" s StB (a nevěděl o tom), ale přitom vykonával jakousi informační činnost pro komunistický režim, stali se někteří lidé informátory zahraničních služeb. Tito lidé mají dnes nárok na uznání účasti v třetím odboji. Tato činnost je braná jako činnost proti totalitě. 

Babišova činnost je tedy potom co, když aktivně pracoval pro totalitní systém ve spolupráci s represivními orgány totality?

Národní schizofrenie, nic jiného. U vás ne, pane Komárku. Vy jste se jen přehoupl zpět do stejného hnízda, z kterého jste se vylíhl.

3 0
možnosti
JT

Poznámka pro ty, kdo věří (nebo se tak aspoň tváří), že p. Babiš nebyl agentem STB. Naši předci nebyli hloupí a měli řadu léty prověřených přísloví. Jedno z nich praví - když něco vypadá jako kachna, chodí jako kachna a káchá jako kachna, tak to nejspíš bude ...kachna. Když je někdo vychováván v duchu výhodnosti (pro sebe!) členství a spolupráce v KSČ (a samozřejmě s jejich tajnými službami), pracuje na funkci, kterou by bez této spolupráce nikdy nemohl vykonávat, je uveden nejméně ve třech nezávislých historických dokumentech jako spolupracující agent a sám odmítne požádat o lustrační osvědčení - jaká je pravděpodobnost, že agentem nebyl???

Poznámka pro ty, kdo zpochybňují smysl lustračního zákona kvůli skartacím nebo tím, že se jedná o minulost. Děsí mne logika, podle které, protože existují zločinci. které pro nedostatek (např. zničení) důkazů nelze odsoudit, nebudeme soudit zločince na jejichž činy důkazy existují.

A nakonec poznámka pro všechny občany tohoto státu. Bez ohledu na to, jestli lustrační zákon je aktuální  nebo ne, je to dosud platný zákon této republiky. A prezident této republiky tento zákon porušil když jmenoval p. Babiše ministrem a nežádal jeho lustrační osvědčení. Bohužel ho není možno stíhat, dle ústavy není za své činy trestně odpovědný (podobně jako duševně narušení spoluobčané:-)). Přesto je to velmi špatná zpráva pro ty, kteří chtějí žít v demokratickém a právním státě.

10 1
možnosti
AS

A95d60a19m 28S14t25a70v11a

8. 2. 2014 20:12

"....S Babišem to nesouvisí": Hahhahahaha

1 0
možnosti
Foto

Andrej Babiš podle svých slov za komunistů jako člen strany vůbec netušil, že lidé nemohli cestovat, protože on cestovat mohl. V tomto kontextu bych mu snad i věřil, že vůbec netušil, že jeho spolupráce s StB byla vědomá. ;-)

5 0
možnosti
Foto

Můžete mít pravdu, ale já jsem přesvědčen, že ta spolupráce byla vědomá, dokonce i podepsaná.

4 0
možnosti
FS

Ano, pro ANO jsou paradoxy zřejmě politika. 

Pro mne je politika "uměním možných ( akceptovatelných ) kompromisů.

Lustrační paskvil zřejmě v roce 2014 zrušen nebude. V této Sněmovně není k tomu politická vůle. Téměř 25 let po Listopadu má nadále jediný význam. A to že je to " klacek na všechny komunisty " ve věku produktivním ... vždyť každý člen komunistické strany je tím de iure " zločincem opovržení a zavržení hodným ". Vyjádřeno jinak : členství v KSČM je zločinem !

Lustrační zákon do 25 let stejně zanikne i bez hlasování ve Sněmovně. Neboť na občany narozené po 1. lednu 1970 se už nevztahuje. Ti mají ( budou mít ) letos 44 let ... a v roce 2039 důchodový věk 69 let. A lustrovat seniory... ? 

Lustrovat komunisty kteří se roku  2039 nedožili ... tudíž " politické mrtvoly " ??

1 0
možnosti
Foto

Klacek na VŠECHNY komunisty? 8-o

Kde jste to v lustračním zákoně četl? Vždyť se na řadové komunisty (bývalé i současné) nevztahuje.

2 0
možnosti
RK

Proč mám pocit, že iDnes, její novináři, byť bývalí a členové či voliči ANO, nedejbože pokud sedí v PČR, začínají kolem Babiše chodit po špičkách a píšou o něm tak nějak oklikou ......jako že ano a vlastně ne ...???

2 1
možnosti

A26l20o53i64s 12Š62í85m72a

8. 2. 2014 18:22

Spolupráci s StB většinou obstarávali nestraníci a není na tom nic špatného, prostě pomáhali chránit  svůj tehdejší režim, který byl zvolen  99% voliči.  Občané v USA mají dnes povinnost oznámit policii každou činnost, která může ohrozit americkou bezpečnost nebo zájmy USA. Pokud tak neučiní mohou skončit před soude. Jsou to také donašeči ?:-/

1 5
možnosti
LN

...pro vás jsou to donašeči...protože donašeč stojí na druhé straně barikády....rozdíl je v tom jestli "donašeč" slouží k udržování demokracie nebo diktatury....

6 0
možnosti
Foto

Z mnohým napsaným se dá jistě souhlasit, a s něčím jiným zase ne. Co mne opravdu štve v celé společnosti, je tvrzení mnohých i vás:  "Bohužel jsou však mezi jejich voliči masově zastoupeni ti, kdo litují Bilakova skonu a i tito poslanci se jim musí vlísávat."

1 1
možnosti
Foto

Nikdo nic nemusí, a nemusel ani v dobách totality, je to jen výmluva lidí, kteří ohnuli hřbet, byť z jakýchkoliv pragmatických důvodů. Pro mne vždy byli a jsou takový lidé nedůvěryhodní. Z prostého důvodu, je to vždy jen začátek, postupem času se přizpůsobují čím dál více, posléze čemukoliv.

3 1
možnosti
JR

J81a23n 40R49á10ž

8. 2. 2014 18:11

Při vědomí, že Lorenz nechal už v prosinci 1989 skartovat cca 2000 svazků, tedy svazky těch opravdu důležitých agentů, jejichž podstatná množina obsadila rozhodující posty v polistopadové politice,  jsem přesvědčen, že "lustrák" svou funkci splnil a dnes se jedná jen o vyčpělý artefakt. A otázka Babišova angažmá se při posledních volbách ukázala jako politicky zajímavá jen pro "pražskou kavárnu" a pár fundamentálních antikomunistů. Boj proti komunismu dostal naprosto jinou podobu a symbolizovat ho "lustrákem" už nemá žádný efekt. Je důležité se bránit všemi silami epidemii socialismu, která se šíří z Bruselu. To má smysl. Ale  při hodnocení Babiše je nutno vzít na vědomí realitu, že 926.000 voličů dalo zcela jasně najevo, že otázka zda pan Babiš byl, či nebyl vědomým agentem StB je nezajímá. Pro voliče je dnes daleko podstatnější zda bude pan Babiš schopen předvést, že lze ze Sněmovny, a hlavně ze státní správy, ostranit ten neuvěřitelný diletantismus, aroganci moci, že lze udělat stát přívětivější pro občany a hlavně levnější. Jestli toto dokáže, tak i pro mne se stane jeho minulost vědomého, či nevědomého agenta StB zcela nepodstatná.

4 2
možnosti
JH

J48a93n 90H22a52n74á92k

8. 2. 2014 18:16

Naprostý souhlas, lustrační zákon je dávno "vykradený". Pokud nechat, tak značně novelizovat a rozšířit i na osoby, které se neosvědčili po roce 89.

2 2
možnosti